Oog voor detail

BRUIDEGOMMODE   02 / 03 / 2017
Inspirerende blogs - Oog voor detail


Zo, daar zit je dan. Met de opdracht een leuke blog te schrijven voor onze site. Een hele uitdaging, aangezien ik normaal op de verkoopvloer sta en praten toch wel iets heel anders is dan je gedachten op papier zetten.

Toch schoot er gelijk een onderwerp door mijn hoofd: de bruidegom! Zelf sta ik met grote regelmaat op de bruidegomafdeling. Het blijft altijd boeiend om binnen de mogelijkheden tot een resultaat te komen dat geheel voldoet aan de wensen van de klant. Over de bruidegom an sich wordt echter al best veel geschreven en daarom lijkt het me leuk om een detail (misschien wel het kleinste) onder de loep te nemen: de manchetknoop! Een klein, maar belangrijk onderdeel van ieder perfect kostuum.

Mijn onderzoekje naar de historie van de knoop leverde een aantal interessante feitjes op. Bijvoorbeeld dat hij pas sinds de 17e eeuw bestaat, en dat manchetknopen alleen door de elite werden gedragen. De originele knopen waren van zilver of goud, die door een kleine ketting of een stukje draad aan elkaar verbonden werden. Pas aan het begin van de 19e eeuw, toen de industriële revolutie plaatsvond op het vasteland van Europa, werd het produceren van kleine metalen voorwerpen makkelijker. Hierdoor werden manchetknopen ook voor de middenklasse en zakenlieden een betaalbaar accessoire om hun outfit mee op te sieren.

In de jaren 20 van de vorige eeuw werd de knoop ongekend populair, waardoor een breed assortiment ontstond van knopen in verschillende materialen en vormen. In 1924 maakte Mr Boyer van de Boyer Company een systeem bestaande uit een bewegend staafje tussen een dubbele steel. Dit is het systeem dat tegenwoordig het meest gebruikt wordt. Grote ontwerpers als Cartier en Tiffany hebben het ontwerp van de knoop beïnvloed. Halverwege de twintigste eeuw nam de populariteit van de manchetknoop af.

Sinds de jaren 90 is er echter weer veel waardering voor dit mannensieraad. Het wordt echt als een mode-item gezien. Hoewel de manchetknoop een relatief modern mode-element is, is het een volwaardig onderdeel van het kostuum van de goedgeklede man geworden: een teken van elegantie. Mannelijke sieraden zijn niet talrijk, maar de stijlvolle man van vandaag onderscheidt zich door zijn horloge, een mooie pen én mooie knopen.

Leuk om te weten. Het is om deze reden dat zoveel bruidegoms vandaag de dag hun mooie trouwkostuum afstylen met de manchetknoop. Op onze trouwafdeling en in ons filiaal in Zoetermeer hebben wij altijd een ruime keuze op voorraad, zodat ook het kleinste onderdeel de juiste aandacht krijgt!

Anneke


We zijn benieuwd over welke onderwerpen jij hier wilt lezen! Laat het ons weten via Facebook of via ons contactformulier.